Låt barnen vara kreativa

Kreativitet är ett personlighetsdrag och en förmåga som utvecklas väldigt tidigt hos barn. Det är en mycket bra egenskap att ha oavsett vad man ska göra i livet, och en egenskap som många ofta underskattar. Att vara kreativ och ha ett öppensinnat tänkande kommer hjälpa även i situationer då man inte tror att det kan vara användbart, t.ex. i studier och jobb.

Att ge sitt barn största möjliga förutsättning för att utveckla ett kreativt tänkande är därför jätteviktigt. Uppmuntra gärna barnet till skapande som att rita, pyssla och bygga saker. Vad gäller det sistnämnda så är lego classic perfekt för detta ändamål eftersom barnet då kan bygga om sina skapelser efterhand då nya tankar och idéer uppstår. Var gärna med och bygg lego med ditt barn. På så sätt kan du hjälpa till på traven när du märker att barnet börjar få slut på idéer om vad man kan bygga. Bara ett litet tips från din sida kan då göra att barnet plötsligt kommer på precis vad hen vill göra för att utveckla bygget och göra det ännu bättre. Om man tänker efter så är det ju faktiskt på detta sätt de flesta arbetsplatser fungerar – man strävar efter att utvecklas hela tiden.

Det är såklart inte bara lego som kan få ditt barns kreativitet att flöda. Försök känna in vad just ditt barn tycker är roligt och hitta på olika aktiviteter och pyssel utifrån det. Nyckeln till att fånga barnets uppmärksamhet brukar ofta kunna vara starka färger och fina mönster.